„Ich miłość jest niesamowita!”

Dlaczego warto adoptować starsze psy?

Miłośnicy czworonogów przekonują, że adopcja nawet siedmio, bądź dziesięcioletniego psa może się powieść. W kochających domach te psy przechodzą prawdziwą metamorfozę. Niestety ludzie, którzy chcą adoptować psa, szukają szczeniaków, bo wydaje im się, że jak pies jest jeszcze mały, wszystkiego będą mogli go nauczyć. Tymczasem pies, który czeka ileś lat na to, by dać mu jakąś szansę, potrafi się ogromnie odwdzięczyć… Ich miłość jest niesamowita!

I choć stary pies nie zapomina tego, co przeżył i niektórym wydawać by się mogło, że nagła zmiana otoczenia nie wyjdzie mu na dobre, zdaniem weterynarzy i behawiorystów, zwierzę w każdym wieku będzie potrzebowało czasu, by przystosować się do nowych warunków. To dotyczy każdego psa: starego i młodego. Zmiana otoczenia może skutkować ujawnieniem się w ciągu pierwszych trzech tygodni takich zachowań jak nadpobudliwość, ale to nie znaczy, że to zwierzę nie będzie później zachowywać się właściwie.

Zdaniem ekspertów bowiem to, czy pies zostanie naszym najlepszym przyjacielem, to kwestia charakteru zwierzaka, a nie jego wieku. Przypadki są bardzo różne. Czasem będzie potrzebna pomoc behawiorysty, by psa nauczyć zachowania w domu, czy to psa młodego czy starszego.

Jak przyzwyczaić psa do nowych warunków? Starszym psom trzeba dać więcej czasu, podobnie, jak w przypadku starszych osób, które zmieniają mieszkanie. Warto więc zapewnić im na początku wspólnego życia przewidywalne otoczenie, wprowadzić pewne rytuały związane z karmieniem, czy wyprowadzaniem na spacer.

Okazuje się, że starsze psy to ogromny problem schronisk. Dlatego Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt AS (Animals Security) z Ustronia przygotowało specjalną kampanię pod hasłem „Staruszkowo – Śleputkowo”. Jak nazwa sugeruje jego celem jest ratowanie psich staruszków, poprzez „wyciąganie ” ich ze schroniska do Domów Tymczasowych „AS’a” i poszukiwanie im domów na stałe. Do schroniska trafia coraz więcej psów starych, ślepych i niedowidzących, które kompletnie w schroniskowych warunkach sobie nie radzą. Przeraża je gwar ,szczekanie, nie potrafią trafić do budy, często śpią skulone w kąciku pod gołym niebem. Staruszki z kolei powinny leżeć na mięciutkiej poduszce wygrzewając swoje bolące starutkie kostki, a nie na zimnym betonie! Jakiś czas temu udało nam się wyadoptować sporo psiaków ślepych i starych, które niemal całe życie spędziły w schronisku. Chcielibyśmy aby wszystkie „psie staruszki” zaznały w ostatnich dniach swojego życia, że człowiek też jest dobry. Chcemy, by te psy zostały zauważone, chcemy zmienić ich wizerunek. Jeśli zwierzęta trafią do nowego, kochającego domu, przechodzą prawdziwą metamorfozę. Nie zapominajmy adoptując starszego psa, robimy także coś dla siebie! A ich miłość jest niesamowita!

Prosimy o wsparcie dla naszego projektu. Potrzebujemy dobrej karmy, często trzeba pieska leczyć, a my oprócz wielkich chęci nie mamy tyle pieniążków na utrzymanie. Wolontariusze „AS’a” wkładają w ten projekt swój czas i swoją pracę, a wszystkich którzy poprą nasze działanie prosimy o wsparcie rzeczowe i finansowe.

By dowiedzieć się więcej o możliwości adoptowania piesków lub jak pomóc w inny sposób skontaktuj się z nami. Bez Waszej pomocy nie damy rady!